04/10 BMC race 5 – Mariembourg – raceverslag

MariembourgPaddock04Oct09Afgelopen weekend vond de 5e manche van de 2009 Belgian Max Challenge plaats te Mariembourg. Naast alle gebruikelijke Rotax Max klasses stonden er ook verschillende ASAF-races op het programma. Er was dus een pak volk naar “Karting des Fagnes” afgezakt.

Zaterdag werd er uitvoerig getest, op een droge baan en het werd de ganse dag zoeken naar goede afstellingen, jammer genoeg zonder erg overtuigend resultaat. Enkel Mathieu kon enigszins tevreden zijn want zijn rondetijden lagen kortbij de tijden van de toppers Vincent Jewell en Marnik Battryn van Antwerp Karting. Onze Max Pro piloten Karl en Mathias zochten met hun mechaniekers Elias en Kobe vergeefs naar een goeie set-up.

Na onze overnachting in hotel “Roi Soleil” was er op race-dag echter niet veel zon te bespeuren. Enkel de vrije training werd met slicks gereden, daarna ging het voor de rest van de dag regenen en zoals dat zo vaak het geval is, betekenden de zaterdagtests niks meer. Iedereen moest weer vanop nul beginnen om een goede regen set-up te zoeken.

Mathieu, goed ondersteund door zijn mechanieker Pierre, reed een knappe 9e kwalificatietijd, ondanks het feit dat hij wat vast kwam te zitten tussen enkele tragere rijders. Maar het viel meteen op dat de Tony Kart EVXX stabiel op de natte baan lag en een goede snelheid had op de zo belangrijke lange rechte lijn en de daaropvolgende snelle bochten. Bij de Max Pro ging Mathias in de chrono-rit ook naar de 9e plek en Karl klokte de 18e tijd. Dit met een deelnemersveld van 31 rijders. Met wat geluk was een goed resultaat in de races dus voor alle 3 onze piloten nog best mogelijk.

Race 1 bij de Juniors werd een echte “knok-race” voor Mathieu. Hij had het bijna de ganse race aan de stok met Jules Szymkowiak in de Zanardi nr. 11 van Schepers Racing die de 3e chrono had gereden. Mathieu beet rondenlang van zich af en hield de Schepers-rijder achter zich om knap 7e te worden.

In de tweede Juniors race geraakte Mathieu in de start ingesloten en hij zakte weg naar de 11e plek. Maar hij vocht zich op een fantastische manier en foutloos in de gutsende regen weer naar voren om uiteindelijk nog de 5e plaats af te snoepen van Stijn Witters net voor de finishvlag! Bovendien reed Mathieu in de 2e race ook de 3e snelste rondetijd op een deelnemersveld van 27 rijders.

Bij Race 1 in de Max Pro reed Mathias vanop de 9e startplek uiteindelijk naar de 6e plaats en dit was het hoogst haalbare met zijn Tony Kart EVR die duidelijk snelheid en grip te kort kwam. Karl, vertrokken vanop de 18e plaats zat de ganse race in het zog van Toon Eeckelaert en strandde op de 17e plek. Ook Karl’s EVR-chassis was niet op zijn best op de natte omloop. Nochtans werd de race overtuigend gewonnen door Guillaume Chaumont in een… Tony Kart EVR!

Elias en Kobe gingen volop aan het werk op de chassis van Karl en Mathias in de hoop een betere snelheid en baanligging te vinden voor de tweede race die laat op de namiddag gepland stond. Het harde werken van onze mechaniekerstweeling loonde want Karl en Mathias reden beiden een sterke tweede race. Karl zat de ganse tijd in pittige duels midden in het pak maar voelde zich duidelijk beter in zijn sas met de verbeterde afstellingen van Elias. Karl reed naar de 15e plaats maar zijn rondetijden waren goed genoeg geweest voor een plaats net buiten de Top 10. Mathias kon in de 2e race ook echt meevechten voorin maar werd wat opgehouden door Robbert Haans in een Sodi Kart en verloor zo de aansluiting met het duo Knevels-Smith. Aan het eind van de race vocht Mathias een leuk duel uit met Vincent Van Paemel en hij ging als 5e over de streep. Na de race kreeg Mathias echter een straftijd van 10 seconden aangesmeerd omdat hij de “startprocedure niet had gerespecteerd”. Een twijfelachtige beslissing van de wedstrijdleiding maar we konden niet anders dan er ons bij neerleggen. De 2e race werd gewonnen door Michael Cool voor Chaumont, Knevels en Smith.

Team DF trok moe maar niet ontevreden huiswaarts want het ganse team heeft weer hard gewerkt en vooral ook weer veel plezier beleefd aan de spannende races. Onze held van de dag was ongetwijfeld Mathieu die tijdens het laatste BMC wedstrijdweekend in Genk op 25/10 nog kans maakt op een Top 10 plaats in de eindrangschikking bij de Max Juniors en dat in zijn allereerste seizoen!