1/12 WK Rotax DD2 Portimao: Mathias P3!


Ben Cooper wereldkampioen. Pech voor Xen De Ruwe.


Mathias heeft in het Portugese Portimao een schitterende podiumplaats behaald voor Team Belgium in de DD2-klasse. In een uiterst spannende en fel bevochten Finale, met ontelbare positiewissels, kon Mathias zich naar voren werken en beslag leggen op de derde plaats. Een fantastisch resultaat voor de Europese kampioen DD2. Grote vreugde dus in het Team Belgium kamp en bij de rijder zelf: “Wat een afsluiter van een schitterend seizoen. De concurrentie was groot, de uitdaging des te groter. Ik wil mijn vriend en vaste mechanieker Kobe Liekens heel fel bedanken voor zijn harde werk en steun deze week. Ook Birger Bouvin leverde fantastisch werk voor de motor die al van bij de aanvang van de week niet super was. Hij deed er werkelijk alles aan om mij een beter werkende motor te bezorgen en dat was absoluut nodig om vooraan mee te kunnen strijden. Ook dank aan mijn sponsors, DF Aviation en Sandhills en alle vrienden thuis.”

Het begon allemaal nochtans niet zo goed voor Mathias, die in de vrije trainingen op dinsdag een zware aanrijding had. Mathias bezeerde zich aan zijn rechterknie en dijbeen en de Mach1 kart liep grote schade op. Maar zijn mechanieker Kobe en teamchef Birger gingen meteen aan het werk om de kart voor de kwalificatiesessie van woensdag weer rijklaar te krijgen.

In die kwalificatiesessie geraakte Mathias echter niet helemaal op stoom. Hij kwam wat vast te zitten in het verkeer en klokte de 18e tijd van de 72 deelnemers. Team Belgium ploegmaat Xen De Ruwe, reed heel knap de pole-tijd. Voor Mathias beloofden de 3 kwalifiactieheats van donderdag en vrijdag een zware dobber te worden. Maar Mathias vocht voor wat hij waard was, bleef uit de brokken en haalde het maximale uit zijn kart om respectievelijk P7, P6 en opnieuw P7 te eindigen in de 3 Heats.

Zo kwam hij uiteindelijk uit op een tiende startplaats voor de Pre-Finale van zaterdagochtend. Die Pre-Finale ging over 14 ronden.
Xen De Ruwe, de Canadezen Ben Cooper en Nicolas Latifi, de Oostenrijker Simon Wagner, de Zwitser Kevin Lüdi en de Amerikaan Hogdson hadden de beste indruk gemaakt in de Heats.
Maar Mathias gaf zich niet gewonnen en bleef erin geloven. Opnieuw knokte hij zich naar voren om knap zesde te eindigen.

De uitslag van de Pre-Finale bepaalde de startopstelling van de Grote Finale, die over 21 ronden ging. Net als de eerder gereden Finales in de andere Rotax klasses, werd ook de Finale bij de DD2 een knaller. Cooper vertrok uit pole, met naast hem Xen De Ruwe, en Mathias vertrok dus uit P6. Cooper nam de leiding, Mathias startte uitstekend en reed in P5 maar viel terug tot P8 in de eerste ronden. De Ruwe, die ook enkele plaatsen had moeten prijsgeven in de start, werkte zich snel weer naar voren en ging na enkele ronden aan de leiding. Maar Xen, ongetwijfeld een grote kanshebber voor de titel, kende plots motorpech en moest zijn kart jammer genoeg langs de kant zetten. Met het verdwijnen van zijn grootste concurrent, leek de weg naar de wereldtitel open te liggen voor Ben Cooper, maar de Canadees kreeg het knap lastig met de Fin Miika Laiho die de leiding overnam. Ook de Australiër Ensbey ging even aan de leiding. Daarachter ook close racing tussen Calko, Lukovic, Vasiliauskas en Mathias. De posities wisselden voortdurend, Mathias bleef kalm en schoof achter Calko foutloos door naar P3 op 5 ronden van het einde. Cooper had nu een gaatje. Mathias kon Calko echter niet verschalken voor P2 en Ensbey keerde uit de achterhoede terug. De Australiër tikte Mathias in de laatste ronde aan en snoepte hem de derde plaats af. Ensbey werd echter meteen bij de wedstrijdleiding geroepen en bestraft. P3 dus toch voor Mathias en vreugde bij Team Belgium!

In de Junior Max klasse ging de wereldtitel naar de Brit Harry Webb. Bij de Senior Max kon Michael Cool zich niet plaatsen voor de Finale die gewonnen werd door de Ier Charlie Eastwood. Bij de DD2-Masters had Christophe Adams een crash in de eerste ronde van de Pre-Finale maar reed hij knap van laatste (P34) naar P13 in de Finale. De Zuid-Afrikaan Cristiano Morgado werd net als vorig jaar wereldkampioen in die DD2-Master klasse.