16/11 New Orleans: Mathias mooi zesde op WK DD2

Mathias Detige, gesponsord door Sandhills General Trading en DF Aviation, heeft voor het derde jaar op rij een Top 10 finish gehaald tijdens de Rotax Max Grand Finals in de Rotax DD2 klasse. Daarmee was hij opnieuw de best presterende Belgische Rotax rijder op het WK.
Net als in 2011 leverde CRG het chassis voor de DD2 klasse en 72 rijders strijdden gedurende 3 dagen, op het Nola Motorsports Circuit nabij New Orleans, heftig om de 34 Finale plaatsen.
Na 2 testdagen reed Mathias op donderdag de 8ste chrono en hij was daar best tevreden mee. Zo kon hij zijn drie Qualification Heats telkens vanop de tweede rij starten. In alle drie de Heats nam hij geen risico’s en finishte hij respectievelijk P6, P4 en P5. In zijn laatste Heat reed hij de snelste rondetijd, dus de snelheid zat er goed in. In de Ranking na de Heats leverde dat een mooie 5e startplaats op voor de Pre-Finale van zaterdag. Enkele toppers als Cooper, Kanscar, Juodvirsis, Babington, Formal, Ouellette en ook De Ruwe kenden pech of gingen in de Heats in de fout en moesten verderop in het veld starten.
In de Pre-Finale was Mathias niet tevreden met zijn prestatie. Hij finishte op de 11e plaats. De snelheid van de voorgaande dagen was plots zoek en de Finale beloofde een zware race te worden.
In die Finale, over 20 ronden, viel de snelle Amerikaan Formal meteen uit. Vasiliauskas, indrukwekkend tijdens de Heats, en Cooper schakelden elkaar in de tweede ronde uit. Mathias bleef uit de herrie en schoof op naar P6. Enkele ronden later ging hij in één beweging van P6 naar P4. De Lithuaniër Simas Juodvirsis had de leiding, met enkele kartlengten voorsprong op de Amerikaan Wimsett en de Spanjaard Dalmau. Mathias vond de aansluiting met Wimsett en Dalmau net niet. De strijd was fel en Mathias moest 3 plaatsen prijsgeven en zakte zo terug naar P7. Wat later kon hij weer opklimmen naar P6 maar de kopgroep was weg en meer zat er niet meer in. Juodvirsis, in 2011 nog Europees Kampioen in de DD2, won onbedreigd. Kobe en Mathias mogen met hun zesde plaats toch terugblikken op alweer een geslaagd WK.