27/6 BEKC Lelystad: Derde plaats voor Filip en Thomas


Onder een stralende zon werd op 27/6 de 3e manche van het BEKC kampioenschap gereden in het Noord-Hollandse Lelystad. Daags voordien waren de meeste deelnemers al aanwezig om het circuit te leren kennen. En dat was nodig omwille van de wat aparte layout. Een combinatie van een snelle ovale auto-speedway en een trager technisch gedeelte met korte bochten. Elias, Kobe en Ludo zorgden voor de mekaniek en onze rijders konden zaterdag met 3 karts de baan verkennen. Tegen het einde van de zaterdagmiddag kende Mathias een temperatuurprobleem op zijn motor. Gelukkig hadden Filip en Thomas eerder op de dag een reservemotor ingereden en kon die gebruikt worden voor de race van Mathieu en Mathias.

Zondag, race-dag, was het nog enkele graden warmer in Lelystad en het beloofde een zware dag te worden voor piloten en mekaniekers.
Na de vrije training besliste Kobe om op de EVXX van Mathieu en Mathias alsnog de “zieke” motor opnieuw te monteren, enkel voor de chrono-sessie. De daags voordien ingereden motor liep nog niet helemaal goed en Mathias voelde aan dat er geen toptijd mee kon gereden worden. Kobe en Mathias kregen gelijk want met vers rubber klokte Mathieu prompt de snelste rondetijd. Pole voor onze kart nr 137!
Ook Filip en Thomas waren in de EVR nr 25 in zeer goede doen tijdens de chrono sessie. Filip reed de tweede tijd! Twee TeamDF karts op de eerste startrij dus.

Twee TeamDF karts broederlijk naast elkaar op de startgrid voor aanvang van de 2u30 lange race met Mathias in de 137 en Thomas in de 25. De broers kenden geen superstart en moesten enkele plaatsen toegeven. Maar de kart van FS Jewell bleek te snel uit de startblokken te zijn gekomen en de koersdirectie zwaaide al snel de rode vlag. Herstart. Ook in de tweede start werden onze rijders verschalkt naar de aanloop van de eerste bocht. Maar al snel zette Mathias orde op zaken en nam hij de leiding. Ook Thomas kwam in de aanvangsfase sterk terug en installeerde zich in P3. Maar bij een duel met Vincent Jewell gingen zowel Thomas als Vincent even van de baan en verloren beiden enkele posities. Gelukkig was er geen schade aan de kart en kon Thomas verder.
Vooraf hadden onze rijders onderling de pitstopstrategie besproken en na 45 minuten dook Thomas als eerste de pit in om te tanken en het stuur over te laten aan Filip. De pitstop, onder de leiding van Ludo, verliep perfect. Even later kwam ook Mathias binnen voor de eerste wissel op de nr 137. Mathieu ging op weg voor een lange stint.
Na ongeveer 1 uur wedstrijd begonnen ook de meeste andere teams de pits op te zoeken. Toen bleek dat enkele van onze concurrenten voor een verschillende pitstopstrategie hadden gekozen. De kart van FM Racing Boys (nr 1) kwam zelfs pas na 1u15 wedstrijd tanken en meteen wisten we dat de regerende BEKC-kampioenen geen tweede keer zouden tanken en dus een volle minuut zouden uitsparen bij hun tweede verplichte pitstop.
Na anderhalf uur wedstrijd was de volgorde: 25 (Filip), 1 (FM Racing Boys) en 137 (Mathieu). Filip had er een verschroeiend tempo op nagehouden! Mathieu van zijn kant had wat terrein moeten prijsgeven maar dat lag niet aan onze Junior rijder. De motor van de EVXX verloor vermogen. Achteraf zou blijken dat een probleem met de powervalve de oorzaak was.
Met nog minder dan een uur wedstrijd kwam Mathieu binnen voor een tweede tankbeurt op de 137. Mathias nam het stuur opnieuw over. Meteen daarna wisselden ook Filip en Thomas weer op de 25. In de rangschikking waren Sloebs (nr 14), Motoreco (nr 50) en VH Racing (nr 4) sterk opgeklommen.
Sensatie met nog 35 minuten te gaan: Een afgebroken wielnaaf op de 137 beslist over het einde van de wedstrijd voor Mathias/Mathieu. Jammer. Intussen moet Thomas proberen de 25 vanuit P5 terug naar voren te rijden. Er moeten nog enkele teams pitten dus een derde plaats zit er zeker nog in op dat moment. FM Racing Boys rijden comfortabel aan de leiding, met Sloebs in tweede positie.
Een misverstand tussen Thomas en onze pitwall veroorzaakt een derde, niet geplande, pitstop. Filip gaat het laatste kwartier rondmaken in de 25 en slaagt er toch in om beslag te leggen op de derde plaats. Hij scoort dus belangrijke punten voor het kampioenschap. Toch zullen we hard moeten werken om de ervaren teams van FM Racing Boys, Sloebs en DH Racing Boys bij te benen in de rangschikking.
Een uitdaging voor het ganse team. Afspraak voor de vierde manche van het BEKC kampioenschap in Berghem (NL) op 15/8.