23/4 en 24/4 BNL1 Genk: Mathias tweede


Het eerste BNL-weekend van het seizoen 2011 zit erop. 133 rijders uit 12 verschillende landen zorgden gedurende 2 dagen voor veel spektakel op de Hoorensbergdam. In de DD2 klasse was Mathias op zijn inmiddels vertrouwde DFK-Gillard alweer vooraan te vinden.
Op zaterdag reed Mathias de tweede kwalificatietijd, achter Xen De Ruwe. Starten vanuit P2 is in Genk echter geen cadeau. Dat ondervond Mathias in beide zaterdagraces. In de eerste race kwam hij te traag weg en was hij pas vijfde na de eerste bocht. Bij de haarspeldbocht naar het rechte stuk langs de Europalaan glipten nog 2 andere rijders aan Mathias voorbij en hij kwam dus pas in P7 langs start/finish aan het einde van de eerste ronde. Mathias gaf zich echter niet gewonnen en vocht zich terug naar voren om halfweg koers stevig in P2 te rijden. Xen De Ruwe had inmiddels een mooie voorsprong genomen en was niet bij te halen.
In de tweede zaterdag-race lukte Mathias een betere start en kon hij vanop een vierde plaats jacht beginnen maken op de 3 koplopers, Szymkowiak, De Ruwe en Huibers, de regerende BNL-kampioen. Maar in de tweede ronde werd Mathias “rauw” van de baan geduwd en viel hij terug naar de laatste plaats op ruime afstand van de rest van het veld. Mathias liet niet begaan en eindigde alsnog in P5 terwijl Xen De Ruwe opnieuw met ruime voorsprong won voor Szymkowiak, Beutels en Verschueren.

Op Paasdag beseften Mathias en Kobe dat ze er alles moesten aan doen om de zondag-Pole te gaan pakken. Zo zou Mathias een herhaling van de moeizame zaterdag-starts kunnen vermijden. Rond 11u00 was die opdracht met succes volbracht! Pole voor Mathias, met Xen De Ruwe ditmaal op P2.
Mathias nam resoluut de leiding bij de start van de derde race terwijll De Ruwe terugviel naar P3 achter Jules Szymkowiak in P2. Het duurde heelwat ronden vooraleer Xen aan Jules voorbij geraakte. Inmiddels had Mathias een mooie voorsprong genomen en werd hij niet meer bedreigd. Mooie overwinning, van start tot finish op kop!
Om nog een kansje te maken op de weekend-overwinning moest Mathias opnieuw feilloos starten in de vierde en laatste race en hopen op een mindere race van Xen.
De start van race 4 verliep goed, met opnieuw Mathias op kop, gevolgd door alweer Szymkowiak, De Ruwe, Beutels en Bakker. Maar in de tweede ronde zag Szymkowiak een gaatje waar er eigenlijk geen was en duwde leider Mathias en zichzelf in een spin. “Dank u wel” dacht Xen De Ruwe en de TopKart rijder nam meteen de leiding over, gevolgd door Beutels in P2, Bakker in P3, Verschueren in P4 en Mathias in P5. Vooraan nam De Ruwe gauw afstand van zijn achtervolgers. Mathias kon in volgorde de Birel, Gillard en Zanardi inhalen. Maar tegen de tijd dat die klus geklaard was had Xen De Ruwe alweer genoeg voorsprong en met een 3 op 4 schreef Xen de eerste BNL-manche van 2011 op zijn naam.
Bij de Mini Max was Beckers ongenaakbaar. De Zanardi-rijder won alle 4 wedstrijden.
De Nederlander Dave Blom was de sterkste bij de Junior Max, voor de Brit Jack Aitken en de Belg Laurens Beerten.
Nicolas Claes maakte een spetterende comeback en won bij de Senior Max, voor de Brit Thomsit en de Nederlander Niek Vos.
De tweede BNL-manche, in het Franse Ostricourt, komt er snel aan, reeds over enkele weken, op 21 en 22 mei.