31/7 Mathias op het podium in Thy!


Opgeklommen naar vierde plaats in het kampioenschap

Mathias heeft aan het stuur van zijn DFK-Gillard weer een sterke prestatie neergezet in het Deense Thy waar de derde manche van de Rotax Max Euro Challenge (RMEC) plaatsvond.Mathias in één van de zaterdag heats
Het was het eerste bezoek van de RMEC aan een Scandinavisch land. Met meer dan 170 deelnemers alweer een voltreffer voor de promotor RGMMC.
Op woensdag en donderdag leerden de rijders de uitdagende baan kennen en zochten ze de juiste afstellingen. Mathias zat al gauw in een goed ritme. Samen met zijn monteurs Kobe, Elias, DFK-teamchef Tim en motoren-man Tony werd er hard gewerkt om de DD2-Gillard optimaal af te stellen.
Thuisrijder Andreas Jensen en de sympathieke Fransman Damien Vuillaume, beiden op CRG waren zeer snel. Ook de Belgen Xen De Ruwe en Jules Szymkowiak en de Portugees Tiago Ribeiro toonden hun snelheid tijdens de vrije trainingen.
De strijd om de pole op vrijdagnamiddag was super spannend. De verschillen waren miniem. Ribeiro klokte uiteindelijk de snelste tijd. Mathias was tevreden met zijn vijfde chrono want dit betekende dat hij in de 3 heats telkens aan de binnenkant van de baan kon starten.

In de warm-up van zaterdagochtend reed Mathias de snelste tijd, dus de verwachtingen waren hoog gespannen.
In de 3 heats kende Mathias echter probleempjes bij de start. Hij kwam niet goed weg toen de lichten uitgingen en was op achtervolgen aangewezen. Maar hij deed het 3 x prima en eindigde P6, P3 en P4 in de heats. Dat leverde de 4e startpositie op voor de prefinale op zondag. De startorde op de twee eerste rijen was Ribeiro, Vuillaume, Jensen en Mathias.
Op zondagochtend ging polesitter Ribeiro plots tergend traag in de aanloop naar de start van de pre-finale. Vuillaume en Mathias lieten zich verrassen en vielen terug. Simas Juodvirsis, tot hiertoe niet in de voorste gelederen te vinden maakte een enorme sprong voorwaarts van P8 naar P3. Mathias moest alweer de achtervolging in vanuit P11, maar hij ging beheerst aan achtereenvolgens Petersen, Mata, Orrock, Pearce, Szymkowiak en Vidas voorbij om uiteindelijk in het zog van Andreas Jensen op P5 te finishen. Juodvirsis toonde aan iedereen dat hij niet voor niets de kampioenschapsleider is en de lange Litouwer won zijn derde pre-finale op rij.
De finale, die over 18 ronden ging beloofde een knaller te worden. Juodvirsis ging vanop de eerste startplaats meteen hard aan de leiding maar kon Vuillaume niet echt van zich afschudden. Ribeiro ging in P3 met meteen daarachter Mathias die ditmaal wel prima gestart was. Mathias was iets sneller dan de Portugees, plaatste een aanval aan het eind van de lange snelle rechtse, maar Ribeiro ging ook zeer laat in de remmen en kon P3 behouden. Mathias bleef vastzitten achter de ervaren Intrepid-rijder en hierdoor konden Andreas Jensen (CRG) en Lucas Orrock (Kosmic) aansluiting vinden. Jensen en Orrock waren de enigen van de koplopers die hun nieuwe banden hadden gespaard voor de finale. En dat loonde voor beiden want Mathias kon niets beginnen toen Jensen een aanval plaatste. Orrock glipte mee door en zo viel Mathias terug naar P6. Jensen en Orrock namen even later ook Ribero te grazen en gingen op zoek naar de twee leiders, Juodvirsis en Vuillaume. Mathias kon Ribeiro dan toch verschalken en kwam dan sterk terug op Orrock. Het vet was van de soep bij Orrock, maar hij verdedigde stug en Mathias moest zich tevreden stellen met P5 aan het einde van de 18 ronden. Juodvirsis won opnieuw, voor Vuillaume en Jensen. Enige ogenblikken later meldde de wedstrijdleiding echter dat Vuillaume en Jensen beiden werden gedeclasseerd!
De Fransman omdat hij 100gr beneden het minimum gewicht van 173 kg bleek te zitten bij het wegen. En de uittredende DD2-kampioen Jensen omdat hij hulp van buitenaf kreeg toen hij in de formatieronde even de pits moest opzoeken voor een mechanisch defect.
Door deze verrassende wending schoof iedereen achter Juodvirsis 2 plaatsen op. Orrock werd tweede en zo kwam Mathias alsnog op het derde trapje van het podium terecht!
In de tussenstand van het kampioenschap klimt Mathias nu op naar de vierde plaats.

Bij de Senior Max verdedigde Nicolas Claes de kleuren van DFK. De heats op zaterdag waren niet echt een succes maar Nicolas wist zich toch rechtsreeks te plaatsen voor de pre-finlale, als 25ste van de 70 deelnemers.
In die pre-finale op zondagochtend kon Nicolas opklimmen tot P15, dus we hoopten stilletjes dat hij in de finale de Top 10 zou kunnen binnensluipen.
Maar bij de start van de finale ging het voor heelwat renners fout in de eerste bocht. Toppers als Brand, Babington, Van Den Brand, Wylie, Slavin en ook Nicolas kwamen in de grindbak terecht en hun kans op een mooi resultaat was meteen voorbij.
Nicolas zette zeer snelle rondetijden neer maar de achterstand was te groot en verder dan P26 geraakte hij niet meer. Jammer, want een Top 10 had echt wel gekund.
De Deen Kasper Jensen, ook al winnaar in Wackersdorf won overtuigend, voor Ben Cooper en de derde man op het podium was ook een Deen, Mathias Smith.
We noteren ook de uitstekende prestatie van de Belg Glen Van Droogenbroeck die in de finale P10 eindigde.

De vierde en laatse RMEC gaat door in september in Angerville, Frankrijk.

Maar eerst zal TeamDF komend weekend in Genk deelnemen aan de vierde manche van de Belgian Max Challenge (BMC) te Genk, op 8 augustus. Bij de Junior Max komt Mathieu Collin aan de start. En deze keer hebben we er ook een Senior Max bij want Maxime Sels zal in één van onze Tonykarts aan de race deelnemen.