21/8 Mathias is BNL kampioen 2011!


Winnaar van laatste manche in Genk en deelname aan Wereldkampioenschap Rotax Max verzekerd.

Mathias Detige is de nieuwe 2011 BNL Karting Series kampioen in de Rotax Max DD2-klasse!
De beslissing viel pas in de allerlaatste race in Genk. Voor de aanvang van het weekend telde Mathias 6 punten achterstand op Xen De Ruwe. Xen telde ook 5 overwinningen tegenover 3 voor Mathias.
Mathias en zijn mechanieker Kobe wisten voor aanvang van het weekend dat de opdracht zwaar was maar ze geloofden in hun kansen om het tij te keren.
Op zaterdagochtend pakte Mathias de pole terwijl Xen genoegen moest nemen met de vierde tijd. Dat zag er dus goed uit voor Mathias. Maar in de beide zaterdagraces kreeg Mathias te kampen met een haperende motor. Toch kon hij nog telkens tweede finishen achter Jules Szymkowiak terwijl Xen De Ruwe gelukkig niet verder kwam dan een zesde en vijfde plek.
Zondagochtend was het motorprobleem verholpen en Mathias reed alweer een Super Pole! Hij won ook overtuigend de eerste zondag-race en nam meteen de leiding in de tussenstand van het kampioenschap over van Xen De Ruwe.

De allerlaatste race van het BNL2011 kampioenschap moest de beslissing brengen op zondagnamiddag. Voor Mathias volstond het om voor Xen te eindigen om de titel in de wacht te slepen. Xen moest de laatste race winnen om alsnog kampioen te worden.
Het werd een thriller! Mathias vertrok aan de leiding maar de baanligging van zijn Gillard was in de beginfaze van de wedstrijd niet super. In de tweede ronde ging Szymkowiak naar P1 en ook De Ruwe (!) en Beutels gingen Mathias voorbij. P4 dus na 2 ronden en de titelambities kregen een plotse deuk! Mathias kon echter al snel weer aan Beutels voorbij en begon het gaatje naar De Ruwe en Szymkowiak dicht te rijden. Deze 2 vochten het uit voor de eerste plaats. De Ruwe ging Szymkowiak voorbij in de Lemmens-kurve maar de Raw-Racing-Zanardi-rijder gooide meteen hard de deur dicht en beide rijders haakten in de volgende bocht in elkaar.  Szymkowiak kon verder en had meteen Mathias op de hielen. Xen verloor kostbare seconden en viel terug tot P3. Vanaf dat moment was Mathias weer virtueel kampioen.

Maar de race was nog niet halfweg en De Ruwe was snel onderweg. Mathias zetter leider Szymkowiak onder druk om de eerste plaats te veroveren maar Jules verdedigde fel. Mathias wist dat hij geen onnodige risico’s diende te nemen, zolang Xen De Ruwe maar niet terug kwam uit de achterhoede. Met nog enkele ronden te gaan kon Mathias zich halfweg de rechte lijn toch langsheen Szymkowiak heisen en voor de eerste plaats gaan. Maar Szymkowiak stuurde zijn Zanardi bruusk naar rechts, daar waar Mathias reed! Deze belandde met zijn rechterwielen in het gras en kon maar nipt de controle over zijn Gillard behouden. Mathias drong niet verder aan en bleef de resterende ronden in het zog van Szymkowiak zitten. De Ruwe reed in P3 op veilige afstand van het leidersduo.
In die volgorde kwamen ze over de eindstreep. De titel was binnen!
Szymkowiak kreeg voor zijn manoeuvres op De Ruwe en Mathias nog een tijdstraf van de koersleiding en zo werd Mathias alsnog dag- en weekendwinnaar.

Mathias na de wedstrijd: “Oef! Wat een race! Toen ik terugviel naar P4 zag ik het heel even somber in maar ik besefte ook dat de wedstrijd nog lang was. Mijn kart liep na de eerste 2 mindere ronden weer fantastisch en ik wist dat ik weer bij de leiders kon en moest geraken! Ik wil in de eerste plaats mijn vriend en mekanieker Kobe bedanken voor zijn fantastisch werk dit weekend. En ook uiteraard Tim De Feyter (DFK Racing Team) en Tony Cruttenden (Supertune) voor hun ondersteuning tijdens het ganse seizoen. Ik kijk nu uit naar de 4e manche van de Rotax Max Euro Challenge in Angerville en uiteraard naar de Rotax World Finals in Dubai, in november. Daar hoop ik een goede prestatie neer te zetten om dit fantastisch seizoen af te sluiten.”