11/9 Mathias wordt tweede in Europees Kampioenschap DD2!


P2 en P4 in de finales te Angerville. Titel voor Juodvirsis.


De 2011 Rotax Max Euro Challenge kende een spannende slotdag afgelopen zondag in het Franse Angerville.
Voor het ingaan van de laatste manche stond Mathias vierde in de tussenstand van het kampioenschap. Mathematisch maakte hij nog kans om DFK-teamgenoot Simas Juodvirsis van de troon te stoten, maar de Litouwer was vooral in de regen op zondag niet te kloppen en werd uiteindelijk verdiend kampioen.
Er kwamen 29 rijders aan de start in Angerville.

Mathias zette het weekend goed in door op vrijdag de tweede kwalificatietijd te rijden achter de CRG van thuisrijder Damien Vuillaume. Dat betekende de tweede startpositie voor de 3 kwalificatiemanches van zaterdag.
In de eerste manche op zaterdag, reden Vuillaume, Juodvirsis en Mathias al snel weg van de rest van het veld en onder hun 3 maakten ze er een spannende strijd van. Mathias ging halfweg koers aan de leiding. Maar in de laatste ronde snoepte Vuillaume de eerste plaats weer af en won zo Heat 1.

De Fransman zou de lijn doortrekken in de 2 volgende Heats en er een indrukwekkende hattrick van maken.
In de tweede Heat had Mathias het wat moeilijker. Hij vond zijn Gillard wat minder goed sturen en moest vrede nemen met een zevende plaats.
In de derde zaterdag-manche liep het dan opnieuw beter al geraakte Mathias in de beginfaze wat achterop. Maar hij kon weer opklimmen naar de vijfde plaats.
In het dagklassement leverde dat alsnog de tweede plaats op voor Mathias, die dus op zondag alweer samen met Damien Vuillaume op de eerste rij zou staan.
De Brit Lucas Orrock en Simas Juodvirsis bezetten de tweede rij.

De ganse paddock en de talrijke toeschouwers genoten op zaterdag van een prachtige zomerdag. Maar daar bleef op zondag, de Finales Dag, niets van over.
Het zou tot een flink stuk in de namiddag aanhoudend regenen. De twee DD2-finales werden dus “wet-races”.
In de Pre-Finale was Juodvirsis ongenaakbaar. Pole-man Vuillaume en de rest van het DD2-veld moesten toezien hoe de Litouwer meteen wegreed. Mathias verloor bij de start enkele plaatsen maar kwam ronde na ronde terug naar voren om uiteindelijk heel knap P2 te eindigen.
Dat werd voor de Finale dus opnieuw vanuit P2 starten voor Mathias.
Juodvirsis ging bij de start van die Finale alweer overtuigend aan de leiding. Daarachter kwam het er vooral op aan om zonder kleerscheuren door de eerste 2 bochten te geraken. Orrock en Szymkowiak konden aan Mathias voorbij. De Gillard van Mathias was door het team wat bijgesteld in de hoop wat meer snelheid te vinden bij het accelereren uit de bochten. Maar Mathias had met de nieuwe set-up tijdens de eerste ronden wat problemen. Hij had het aan de stok met de Est Viidas (ook op een Gillard) en de Canadees Latifi (CRG) en het duurde even voor hij deze 2 rijders van zich af kon schudden. Hij ging dan op zoek naar Jules Szymkowiak (P3) en kon aansluiten bij de Raw Racing-rijder. In de laatste sector van het circuit was Mathias sneller dan Jules maar het regende fel en Mathias werd gehinderd door de spray van de Zanardi. Hij nam geen risico’s en bleef vierde, voor de fel opzittende Deen Jensen, de uittredende DD2-kampioen, in P5.
In de eindklassering van het 2011 Europees Kampioenschap klom Mathias op naar een mooie tweede plaats, achter Juodvirsis. Szymkowiak werd derde.
Een prachtig resultaat voor Mathias in zijn eerste jaar in de uitdagende DD2-klasse.

Bij de Senior Max ging de titel naar come-back-man Ben Cooper (Birel) voor Kasper Jensen (Kosmic) en Ed Brand (Tonykart).
We noteren ook de mooie 8ste plaats van de Belg Michael Cool (Tonykart-Bouvin Power) in de Finale van zondag.
Bij de Junior Max werd de Japanner Ukyo Sasahara kampioen, voor Harrison en Morin.
Bij de Masters uiteindelijk, was de grootste beker voor Mikko Laine (Formula K Belgium) uit Finland.

Inmiddels is alle aandacht alweer gericht naar de Grand Finals in Al Ain (Verenigde Arabische Emiraten), waar in november de beste Rotax-rijders zullen verzamelen en strijden om de wereldtitel.