13/5 EuroMax DD2: Mathias tweede in Wackersdorf


Winst in Pre-Finale en nieuwe leider in Europees Kampioenschap

Op het circuit waar hij vorig jaar zijn eerste overwinning in een Rotax Max Euro Challenge behaalde heeft Mathias Detige zijn goede vorm bevestigd met winst in de Pre-Finale en een tweede plaats in de Finale. Hiermee scoort hij belangrijke punten in zijn jacht op de Europese titel. Hij neemt de leiding in het kampioenschap over van de Fin Mikka Laiho.

Voor onze afreis waren we benieuwd hoe de Tonykart zich op de technische en uitdagende baan van Wackersdorf zou gedragen. Immers, tot hiertoe hadden we enkel in Genk geracet. Een stap in het onbekende voor team-chef Birger Bouvin en monteur Kobe Liekens. Op woensdag en donderdag werd er dus uitvoerig getest en probeerde Mathias verschillende afstellingen uit. De eerste indrukken waren goed. Mathias zat bij de snelsten tijdens de trainingen.
Op vrijdagnamiddag werd de Qualification Practice gereden die de startorde van de Qualification Heats bepaalt. Mathias was in de laatste vrije training nog de snelste maar in de Qualification Practice strandde hij op een teleurstellende achtste plaats. Een last-minute verandering aan de set-up bleek geen goede keuze.
Xen De Ruwe (Formula-K) pakte overtuigend de Pole, voor Mikka Laiho (Tonykart) en de verrassende Sandro Lukovic (Intrepid).

Toch sloop er geen paniek in de Bouvin Power tent. In de drie Heats van zaterdag, telkens over 11 ronden, hoopten we dat Mathias wat zou kunnen opschuiven om zo alsnog een goede startpositie te kunnen behalen voor de Pre-Finale van zondagochtend.
Maar in alle 3 deze Heats geraakte Mathias bij de starts wat ingesloten en zijn eerste wedstrijdronden waren niet snel genoeg om met de kopgroep mee te kunnen. Door uit de Top 10 te vallen was hij steeds op achtervolgen aangewezen. Eenmaal op dreef maakte Mathias echter telkens vele plaatsen goed en zo werd hij 2 x zevende en 1 x zesde.
In 2 van de 3 Heats reed Mathias ook de snelste ronde.
In de Ranking na de Heats kwam Mathias uit op P6.
Sandro Lukovic presteerde het sterkst in de 3 Heats en kon dus op zondag uit Pole Position aan de Pre-Finale beginnen. Naast de Oostenrijker, ook op rij 1, de winnaar van de eerste RMEC in Genk, Mikka Laiho. Op de tweede rij Jules Szymkowiak (G-Star-Zanardi) en Thomas Smith (Kosmic).
Lucas Orrock (Kosmic) en Mathias completeerden de Top 6 op de derde startrij.
De rijders beschikten op zondag over 1 setje nieuwe banden die zij, naar keuze, voor de grote Finale konden sparen, of reeds voor de Pre-Finale konden monteren.
Mathias en Kobe kozen ervoor om hun nieuw setje al voor de Pre-Finale te gebruiken en werden daarin gevolgd door Pole-sitter Lukovic. Ook Mikka Laiho ging voor een setje nieuw rubber. Jules Szymkowiak hield het op twee nieuwe banden ipv alle 4, een tactiek die we eerder al bij de Zanardi-rijder opmerkten.

Voor Mathias bleken nieuwe banden de juiste keuze te zijn. In de Pre-Finale, over 14 ronden deze keer, kon hij zich snel naar voren werken en halfweg koers nam hij de leiding om deze niet meer af te staan. Mooie overwinning met meteen ook belangrijke punten voor het kampioenschap. Jules Szymowiak eindigde tweede en Lukovic derde. Szymkowiak kreeg na de race echter een tijdstraf en viel terug in de klassering.

De Finale, over 18 ronden, beloofde spannend te worden. Op de eerste drie startplaatsen, drie rijders met “oude” banden (Mathias, Lukovic en Pearce) met daarachter Orrock, De Ruwe en Smith die hun nieuw rubber hadden gespaard voor de Finale.
Mathias kwam perfect uit de startblokken en behield zijn eerste plaats. Samen met Patrick Pearce kon hij meteen een gaatje slaan en een zo hoog mogelijk tempo aanhouden. Achter de 2 leiders werd er fel gestreden. Xen De Ruwe bleek de sterkste van de achtervolgers en samen met Lucas Orrock reed hij het gaatje naar Mathias en Pearce dicht.
Mathias had geen verhaal tegen De Ruwe toen deze langszij kwam op zijn versere banden, maar moest niet veel terrein prijsgeven en bleef kalm en beheerst en pakte de tweede plaats.
Lucas Orrock vormde geen bedreiging voor Mathias en werd derde.

Mathias gaat nu de derde manche van de Rotax Max Euro Challenge, in Kristianstadt (Zweden) eind juli, als kampioenschapsleider tegemoet. Een goede uitgangspositie maar het kampioenschap is nog lang niet voorbij en de concurrentie sterk. Samen met Bouvin Power gaat TeamDF deze derde race zo optimaal mogelijk voorbereiden.

Intussen staat op 19 en 20 mei het tweede wedstrijdweekend van de BNL Karting Series op de kalender. In het Noord-Franse Ostricourt zal ook Mathieu Collin (4e in zijn eerste DD2 race in Genk) van de partij zijn. Mathias staat tweede in de tussenstand na de eerste BNL-manche en beide rijders hopen vooraan mee te kunnen strijden voor de ereplaatsen.