31/3 Pech voor Mathias in Rotax Euro Challenge te Genk


Ondanks defecte radiator toch nog P10 in DD2 Finale

Het Paasweekend was vrijdag en zaterdag goed begonnen voor Europees titelverdediger Mathias Detige. Zaterdag eindigde hij in zijn eerste twee Kwalificatieheats knap derde. De laatse Heat won hij dan overtuigend en in de zaterdag-ranking kwam hij hiermee uit op een vierde plaats, meteen zijn startplaats voor de Pre-Finale. De Pole was voor landgenoot Xen De Ruwe, die de Fin Laiho en de Brit Babington voorafging.

De Pre-Finale van zondagochtend kende een dramatische start voor Mathias die bij de start in de eerste bocht bijna uit de baan werd geduwd. Hij kwam pas in P18 door de eerste ronde en moest de achtervolging inzetten. Vastberaden reed hij zich weer de Top 10 binnen. Hij reed de snelste ronde tijd en kwam in P8 over de eindstreep. Cooper en Slavin kregen na afloop nog een tijdstraf en hierdoor werd Mathias alsnog zesde geklasseerd.

Dat betekende opnieuw starten aan de buitenkant van de baan voor de Finale die over 16 ronden ging.
En die startplaats bleek alweer niet ideaal. In de start verloor Mathias enkele plaatsen maar hij herstelde meteen het evenwicht en ging op jacht naar de kopgroep van 7: De Ruwe, Laiho, Babington, Cooper, Kanscar, Lukovic en Finkelstein. Maar Mathias kon niet aansluiten want de motor verloor gaandeweg vermogen door een lekkende radiator. Hij vocht voor wat hij waard was met Pullinger, Lüdi, Stercken en Lapins en kon de schade beperken en alsnog tiende eindigen.

Net als vorig jaar won Miika Laiho (Tonykart) de seizoensopener in Genk, voor de Hongaar Ferenc Kanscar (Birel) en Sean Babington (Alonso Kart)

Uiteraard waren Kobe en Mathias teleurgesteld met “slechts” een tiende plaats want het ganse weekend hadden ze prima werk geleverd en zat de MS Kart met de Bouvin Power motor goed mee voorin. De volgende Euro Challenge vindt plaats in het Italiaanse Laghi (Casteletto) eind mei. Hopelijk kan Mathias zich dan weer mengen in de titelstrijd.

Intussen staat de eerste manche van de 2013 Belgian Max Challenge (BMC) op het programma, volgende zondag, 7 april, alweer in Genk. Hierin zal Mathias deelnemen in de Senior Max klasse, ook op een MS Kart.